Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fejfájás linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Fejfájás képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: fejfajas.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 89 db
 Hogyan kezelhető a migrén?

Hogyan kezelhető a migrén?

A migrén elleni gyógyszereket két fő csoportra oszthatjuk. A rohamoldó szerek a migrénes roham megszüntetésére vagy enyhítésére alkalmasak, míg a megelőző gyógyszereket rendszeresen kell szedni a migrénes roham megelőzése céljából.Ha a rohamok gyakran jelentkeznek (pl. hetente), vagy ritkábban ugyan (pl. havonta), de akkor különösen súlyosak (rosszul reagálnak a rohamoldó terápiára, vagy hosszú ideig fennálló zsibbadással illetve az egyik testfél gyengült mozgásával járnak), érdemes megelőző terápiát alkalmazni.Bizonyos gyógyszereket terhesség vagy szoptatás alatt nem javasolnak, vannak, amelyeket gyerekek számára nem ajánlanak. Orvosa segíteni fog Önnek a megfelelő gyógyszer kiválasztásában

 Mikor forduljunk orvoshoz?

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha Ön észreveszi, hogy migrénre jellegzetes tünetei alakultak ki, figyelje meg és írja le azokat, továbbá azt is, hogyan kezelte azokat. Ezt követően keresse fel orvosát és beszélje meg a fejfájásával kapcsolatos kérdéseket!Feltétlenül forduljon orvoshoz, ha az alábbi tünetek közül egyet is tapasztal (amely egy másik betegség megjelenését jelezheti):Ha Önnek már volt korábban fejfájása, melynek jellege megváltozott. Nyilalló, villámcsapásszerű fejfájás. Lázzal, nyaki merevséggel, kiütéssel, zavartsággal, rohamokkal, kettős látással, gyengeséggel, zsibbadással, illetve nehezített beszéddel együtt járó fejfájás. Fejsérülést követő fejfájás, különösen, hogy ha ez idővel romlik. Krónikus fejfájás, ami köhögés, sportolás, erőlködés, illetve hirtelen fejmozgatás hatására romlik. Újonnan megjelenő fejfájás 50 éves kor felett. A migrén minden esetben neurologus által felállított diagnózis alapján mondható ki, csupán öndiagnózis alapján nem. Rendkívül alapos kivizsgálásra van szükség, mert a tünetek hátterében gyakran az agyi ér fejlődési rendellenessége (ún. aneurysma) áll. Aneurysma esetén a rendellenes ér fala bármikor megrepedhet, ezzel pedig életveszélyes állapotot idézhet elő, és csak az időben - megrepedés előtt - történő észlelés és operáció esetén gyógyítható megfelelően.

 Primer és szekunder fájások

Primer és szekunder fájások

Hippokratész ismerte fel elsőként azt, hogy a fejfájásokat primer és szekunder állapotokra lehet osztani. A primer fejfájásoknak, mint amilyen a migrén, nincs nyilvánvaló fizikai oka. A szekunder fejfájások más körülmények vagy betegségek miatt, például másnaposság, fejsérülés, agyhártyagyulladás vagy melléküreg-gyulladás következtében lépnek fel. Ennek az egyszerű különbségtételnek nagy hatása van a fejfájás kezelésére, hiszen a primer fejfájás nyilvánvalóan más kezelést igényel, mint a szekunder fejfájás, amely az alapvető ok kezelésére reagál a legjobban. Az évszázadok során az osztályozás egyre bonyolultabbá vált, így a diagnózis elősegítése érdekében leírásokban és diagnosztikai kritériumokban egyeztek meg. A legutóbbi osztályozás, melyet 'A fejfájások, koponyai (koponyát érintő?) neuralgiák és az arcfájdalmak osztályozása és diagnosztikai kritériumai' címen a Nemzetközi Fejfájás Társaság dolgozott ki, 2004-ben jelent meg. Eredetileg klinikai vizsgálatokban történő alkalmazásra szánták, ma azonban általánosan használják. Több mint 90 kutató elme átfogó közleménye ez, amelyben a fejfájásnak 13 fő csoportját sorolják fel, közöttük 4-féle primer és 9-féle szekunder fejfájást. Természetesen ez az osztályozás sem tökéletes és idővel nyilvánvalóan módosítani fogják, de nagy előrehaladást jelent a korábbi megközelítésekhez képest.

10 1 tipp az időjárási frontok elkerülésére

10 1 tipp az időjárási frontok elkerülésére

Úgy tűnik, ma sokkal többen szenvednek az időjárási frontok kellemetlen hatásaitól, mint régen. Pedig ezek a légköri jelenségek mindig is léteztek, hideg és meleg frontok mindig is voltak. Kutatások kimutatták, hogy manapság minden második ember frontérzékeny. Ez nem is csoda, hiszen hetente átlagosan két-három időjárási front vonul át hazánk fölött is, ami néha elviselhetetlen tüneteket okoz az arra érzékenyeknek. Mégis, mi az oka szervezetünk ilyen reakciójának? Hogyan készülhetünk fel arra, hogy ne váljunk mi magunk is a fronthatások áldozataivá?

5 szuper tipp a fő fájdalma ellen

5 szuper tipp a fő fájdalma ellen

Feszít a halántékod, lüktet a homlokod, ezért legszívesebben egész nap az ágyban maradnál? Ne hagyd, hogy a fejfájás tönkretegye a napodat! Harcolj a fájdalom ellen a következő természetes módszerek segítségével! Ne nyúlj azonnal a gyógyszeres dobozért, ha megfájdul a fejed - inkább próbálj ki természetes módszereket, ezek ugyanis sokszor hatásosabbak, mint a tabletták! Íme öt szuper tipp, amelyek segítségével könnyen megszabadulhatsz a fájdalomtól!

Hirdetés
5 tipp a migrén ellen

5 tipp a migrén ellen

Sok mindentől fájhat a fejünk, egyvalami azonban biztos: szeretnénk minél hamarabb megszabadulni tőle. Ha viszont nem akarjuk tablettákkal mérgezni a szervezetünket, választhatunk természetes gyógymódot is. Kutatások bebizonyították, hogy a borsmentából készült illóolaj ellazítja az izomzatot és fokozza a vérkeringést, ezáltal befolyásolja az agyban a fájdalomhormon termelődését. Különösen a nyomásos típusú fejfájás ellen kiváló. Hatékony, mint a fájdalomcsillapító tabletták, csak éppen nincs annyi mellékhatása. Használata: Cseppentsünk a jobb és a bal halántékunkra, majd a homlokunkra néhány csepp borsmentaolajat, majd finoman masszírozzuk el. Mivel növényi fájdalomcsillapítóként hat, annyiszor lehet alkalmazni, ahányszor csak szükséges.

9 jótanács a fájdalom ellen

9 jótanács a fájdalom ellen

A két leggyakoribb típus a feszítő fejfájás és a migrén. A feszítő fejfájásnál jellegzetes, tompa fájdalom alakul ki a halántéknál, a homloknál, a szem környékén, a tarkónál vagy a nyakszirtnél, amely úgy fogja körbe a fejet, mint egy fejpánt. A lehetséges kiváltó okok közé tartozik az időjárás-változás, a stressz, a lárma, az oxigénhiány, a nyak-váll területen lévő izomgörcs és a magas vérnyomás. A migrénes rohamok ezzel szemben többnyire féloldalasan lépnek fel, a homlok vagy a halánték egyik oldalán pulzáló vagy doboló fájdalommal. A test érzékenyen reagál a zajokra és a fényre. Gyakran hányinger is kíséri. A kínzó fájdalom általában rendszeres időközönként jelentkezik. Mivel a migrén pontos diagnózist igényel, ha ettől szenvedsz, mindenképpen fordulj orvoshoz! Ha viszont csak szimplán megfájdul a fejed, ne nyúlj azonnal a tablettás doboz után. Próbáld ki az alábbi módszereket, hátha gyógyszer nélkül is jobban leszel!

A betegségekről és kezelésükről

A betegségekről és kezelésükről

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Mértéktartó becslések szerint Magyarországon kb. 1 millió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek. A fejfájás sokak számára súlyos tehertétel, mégis a betegek kevesebb, mint 50 százaléka fordul orvoshoz. Bár a fejfájás lehet súlyos betegség hírnöke is, az esetek többségében a részletes kivizsgálás nem mutat szervi eltérést. Ilyenkor is kideríthető azonban a fejfájás oka, meg lehet kezdeni a gyógykezelést. A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb fejfájás kezelhető.Honlapunk célja az, hogy tájékoztatást és segítséget nyújtson mind a fejfájásban szenvedőknek, mind az őket gondozóknak. Ennek megfelelően tartalmát rendszeresen bővítjük. Az alább felsorolt dokumentumok segítenek az eligazodásban.

A cluster fejfájás

A cluster fejfájás

A halmozott rohamokban jelentkező ("cluster") fejfájás olyan súlyos fájdalom, amely féloldali, a halántéktájat és a szem környékét érinti. Jellegzetessége, hogy egy-egy roham viszonylag rövid ideig (kevesebb, mint 4 órán át) tart, és a rohamok rendszerint 6-8 héten át tartó időszakokban lépnek fel. A "cluster" fejfájás viszonylag ritka megbetegedés: az emberek 1-4 ezrelékét érinti. Leggyakrabban 30 évesnél idősebb férfiakat érint. Az alkoholfogyasztás és a dohányzás kiválthatja a rohamokat. Panaszok, tünetek A rohamok majdnem mindig hirtelen kezdődnek és 15 perctől 3 óráig is tarthatnak. A panaszok kezdődhetnek féloldali orrdugulással vagy vízszerű orrfolyással. Ezt követően lép fel a fej érintett oldalán a fájdalom, amely kiterjed a szem környékére is. Nem ritkán a fájdalom az alvásból ébreszti fel a beteget. A fájdalom súlyossága miatt a betegek képtelenek feküdni, ehelyett járkálnak, néha a fejüket ütögetik. A rohamot követően az azonos oldali felső szemhéj esetenként lecsüng, a pupilla gyakran szűk. A fájdalomhoz rendszerint sem hányinger sem hányás nem társul, és fények, hangok, szagok sem rontják az állapotot. A rohamok előfordulhatnak hetente kétszer vagy naponta többször is. Jellemzőjük továbbá, hogy 6-8 hetes, esetenként hosszabb periódusokban, halmozottan "csomagok"-ban, angolul "cluster"-ekben fordulnak elő. Az ilyen időszakok után több panaszmentes hónap következik, majd a tünetek ismétlődnek. Az ismétlődő panaszok kötődhetnek a nappal vagy az éjszaka bizonyos időszakához.

Hirdetés
A cluster-fejfájás egy idegrendszeri betegség

A cluster-fejfájás egy idegrendszeri betegség

A cluster-fejfájás egy idegrendszeri betegség, melynek fő jellemzője a nagy intenzitású, féloldali kiterjedésű és rohamokban jelentkező fejfájás. A cluster kifejezés a betegség azon tulajdonságára utal, hogy a fájdalmak bizonyos periódusokban halmozottan jelennek meg, majd hónapokra, évekre eltűnnek. Habár a cluster-fejfájás első orvosi leírása Gerard Van Swietentől, 1745-ből származik, az azóta eltelt több mint két és fél évszázad alatt sem jutottak sokkal előbbre a betegség okának, kialakulásának és mechanizmusának megismerésében. Annyi bizonyos, hogy a hipotalamusz, mint a biológiai óra karmestere, kulcsfontosságú szerepet játszik a rohamok kialakulásában, azok napi ill. éves ciklusában.

A csillapítók

A csillapítók

A krónikus fejfájás kialakulásában, fenntartásában, a túlzott mértékben szedett fájdalomcsillapítóknak jelentős szerepük van. A másodlagos fejfájások közé sorolt krónikus mindennapi fejfájás leggyakrabban poszttraumás esetben alakul ki. Nem új keletű ez a felismerés, hiszen az ötvenes években már érdekes esete ismertet az egyik német nyelvű szaklap. A II. világháború után Svájcban a fejfájásra szedett fenacetin-tartalmú szerek a vizsgált csoportban mintegy 30%-ban okoztak krónikus fejfájást.

A fájdalom módjai

A fájdalom módjai

A fejfájásról szinte mindenkinek van saját tapasztalata. A szerencsésebbek csak egy-egy betegség múló tüneteként találkoznak vele, sokaknak azonban a mindennapjait megkeseríti e visszatérő fájdalom... A fejfájással az esetek döntő többségében, mint önálló betegséggel állunk szemben. Azonosításához a legfontosabb információt a beteggel való beszélgetés adja. Nincs olyan eszközös vizsgáló módszer, ami ezt a tájékozódó beszélgetést helyettesíthetné, és a fejfájás okát, kiváltó tényezőit, jellegét, illetve kísérő tüneteit láthatóvá tenné. Kivizsgálásra csak abban az esetben van szükség, ha a fejfájást okozó egyéb betegséget szeretnénk kizárni. A két leggyakoribb önálló fejfájás betegség a migrén és a tenziós fejfájás

A fejfájás fajtái

A fejfájás fajtái

A leggyakoribb panasz a fejfájás, mely nagyon kellemetlen tud lenni. Előforul, hogy nyugalmi állapotba kényszeríti a szenvedőt, viszont a legtöbb esetben nem jelez komoly betegséget. Különböző fajtái ismeretesek.A fejfájás forrása szinte soha nem az agyvelő. Kiindulhat az agyburokból (az agyat védő hártyából), a koponyát körülvevő izmokból, illetőleg azok véredényeiből. A fájdalom oka ebben az esetben a vérerekben és az izmokban fellépő nyomás. A fejfájás néha az egész fejre kiterjed, máskor csak bizonyos részre. A görcsös roham átterjedhet a koponya egyik területéről a másikra, erőssége is változat, a tompától a sajgásig. A fejfájás okát még ma sem mindig tudják kideríteni.

A fejfájás megelőzése, kezelés

A fejfájás megelőzése, kezelés

Egyes tanulmányok szerint a szárított levelek migrénes rohamokat megelőző hatásúak, partenolid tartalmuknak köszönhetően alkalmasak a migrénes fejfájás hatékony csillapítására. A levelek gyulladásgátló tulajdonságúak. A népi gyógyászatban a növényt egyes menstruációs zavarok kezelésére, külsőleg zúzódások borogatására, valamint rovarcsípések okozta kellemetlenségek gyógyítására használták. A migrén megelőző illetve csökkentő hatás pontos mechanizmusa egyelőre részleteiben még nem tisztázott, feltételezések szerint a migrén súlyosságának mérséklésében a növény (a partenolid és egyéb összetevők) szerotonin antagonista tulajdonsága is szerepet játszhat.

A fejfájás természetes ellenszerei

A fejfájás természetes ellenszerei

A vitaminsziget útmutató az egészségük megóvásáért tenni akaróknak. Naponta frissülő írásainkban, enciklopédiánkban, tudástárunkban, szakértő rovatunkban sok érdekes témát boncolgatunk, különös figyelmet fordítunk arra, hogy az egészséget hasznos ötletekkel, tippekkel tegyük mindenki számára elérhetővé.

A fejfájásról általában

A fejfájásról általában

A fejfájás okát nehéz meghatározni. Szerencsére egyre korszerűbb vizsgálati módszerek állnak rendelkezésünkre. Gyakran , a fejfájás csak valamilyen alapbetegség egyik tünete. Ha sikerül az elváltozást igazolni, annak lehetséges kiküszöbölésével a fejfájás csökkenthető vagy megszüntethető. Sok esetben szerencsére nem találunk semmilyen eltérést, ami egyéb szervi bajra utalna. Ilyenkor gondolnunk kell a pszichés stressz, a kimerültség vagy az idegesség szerepére. Ebben az esetben a gyógyszeres kezelés nem elég, szükség lehet az életmód megváltoztatására, pszichés vezetésre. A színes fejfájás formákon belül külön csoportot képez a migrén, ami főként a nők betegsége. Jellemzőit szinte mindenki ismeri: féloldali, görcsös, lüktető fejfájás, amit általában hányinger, hányás és esetleg fénykerülés kísér. Az utóbbi években speciális migrénellenes gyógyszerek kerültek forgalomba, melyek sok migrénesnél hatásosak, megváltoztatva ezáltal a betegek életminőségét.A modern orvostudomány segítségével egyre közelebb jutunk a fejfájások eredetéhez, a gyógyszerészet fejlődésével pedig hatékony kezeléséhez.

A fő fájdalma a terhesség alatt

A fő fájdalma a terhesség alatt

A terhesség alatti fejfájás, nem tartozik a leggyakoribb terhességi tünetek közé, mégis fontos tisztában lenned, mit tehetsz, ha fejfájás gyötör. Ha migrénes fejfájás is gyötör még fontosabb tisztában lenned néhány természetes módszerrel, hiszen a megszokott tablettákat valószínűleg most nem használhatod. A terhesség véget vethet a fejfájásnak, de akár fel is erősítheti azt. Ha a korábban is meglévő fejfájást tablettával csillapítottad, mindenképen konzultáj az orvosoddal, mielőtt tablettát szedsz be, hiszen most már a magzat egészségére is figyelemmel kell lenned.

Tuti menü