Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fejfájás linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: A klaszter - Fájdalomcsillapítás [2. oldal]
részletek »

Fejfájás képes leírás: A klaszter - Fájdalomcsillapítás [2. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: fejfajas.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 77 db
A kórokokról röviden

A kórokokról röviden

Felső légúti betegségek: ( influenza, megfázás ) Ezeket a betegségeket fejfájás, láz vezeti be, de a fejfájás más egyéb fertőző megbetegedés kísérő tünete is lehet. A fájdalom inkább a reggeli órákban jelentkezik. Orrmelléküreg gyulladás : Makacs, körülírt főfájást vált ki, melyet még kísérhet az arc, homloktáj fájdalma is. A túl szoros úszószemüveg is válthat ki sajátos főfájást. Szemészeti betegségek: A szem megerőltetése is kiválthatja, pl.: huzamos TV nézés, monitor nézése hosszú időn át, sok írás, olvasás. Ez fokozódhat azoknál a betegeknél, akiknek amúgy is van valamilyen szemészeti betegsége, pl.: rövidlátás, távollátás. A fájdalom inkább az esti órákban jelentkezik. Zöldhályog (glaucómás roham) esetén erős homloktáji fájdalom, hányás, pulzusszám csökkenése, látászavar jelentkezik. Az agy betegségeit általában fejfájás kísérheti, ezek: az agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, daganat, tályog, agyvérzés, agyrázkódás. Ilyen esetekben a fejfájás mellet még hányinger, hányás jelentkezhet. Leginkább télen, a helytelen fűtés miatt, gyakori a szén-dioxid és szén-monoxid mérgezés, illetve gyakran fordul elő fejfájás alkoholmérgezés esetén is. Magas vérnyomás esetén már reggel jelentkezik a fájdalom, és egész nap megmarad, kisebb-nagyobb erősséggel. Nyáron, hosszú ideig a napon tartózkodóknál kialakulhat a napszúrás, melyet a fejfájás mellett hányinger, hányás, szédülés kísérhet.

A migrén ellen

A migrén ellen

Aligha van olyan ember, aki legalább egyszer nem találkozott a fejfájással. Mások éveken át szenvednek visszatérő fejfájástól, illetve súlyosabb formájától, a migréntől. A jelenséget mindenki ismeri, hiszen bárkinek megfájdulhat a feje, akár egészséges, akár beteg. Ha komolyan vesszük a fejfájást, márpedig egy idő után erre rákényszerül az ember, akkor legelőször is érdemes megpróbálni tisztázni az okát. Nem könnyű feladat, mert sokféle lehet: heveny fertőzés, láz, meghűléses betegség, agydaganat, agyi, koponya- vagy homloküregi zavar, orr- vagy gégegyulladás, fülbetegség vagy fogkárosodás, magas vagy túl alacsony vérnyomás, esetleg a nyaki gerinc meszesedése vagy migrén állhat a háttérben. Tudni kell, hogy a gyomor-bél rendszer (különösen a krónikus székrekedés), a máj és az epehólyag, valamint a vese működési zavara ugyancsak okozhat fejfájást. Végül: eredhet a fejfájás gyógyszermellékhatásból, összefügghet genetikai okokkal (egyes családokban gyakoribb), allergiával, szempanaszokkal, éhezéssel - ésszerűtlen fogyókúrával, kimerítő sporttevékenységgel, hosszú túrázással -, nem megfelelő cipő viselésével, és része lehet a menstruációt megelőző tünetegyüttesnek (Pms) is.

A migrén növeli az agyvérzés kockázatát a nőknél

A migrén növeli az agyvérzés kockázatát a nőknél

A migrén a nőknél növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát - állapították meg amerikai kutatók. Háromszor akkora esélyük van az agyvérzésre azoknak a nőknek, akiknek legalább hetente egyszer migrénjük van, mint azoknak, akik mentesek a neurológiai problémáktól. A fejfájással és látászavarral járó tünetekre azonban akkor is érdemes odafigyelni, ha ennél ritkábban jelentkeznek. Ha ugyanis előfordulnak, de a havi gyakoriságnál is ritkábban, még az is másfélszeres kockázatot jelent. Egyesült államokbeli kutatók több mint 27 ezer, 45 éves vagy idősebb nőt vontak be a kutatásba. Egy 12 hónapon át tartó monitorozás alatt a kutatók 706 alkalommal fedeztek fel valamilyen rendellenességet az agy vérellátásában, 305 szívrohamot regisztráltak és 310 agyvérzést.

A migrén tünetei

A migrén tünetei

A migrén rohamokban jelentkező, súlyos, tipikus formájában (de nem mindig) féloldali fejfájás. Olyan erőteljes tünetekkel járhat, hogy az érintett csak arra tud gondolni, hogy egy csendes, sötét helyen lefeküdjön és kivárja a roham végét. A nők 17, a férfiak 6 százaléka szenved migréntől.Bizonyos esetekben a fejfájást figyelmeztető előjelek vezetik be (aura), amelyek valamely érzékszervhez kapcsolhatók (pl. fényfelvillanások, sötét foltok, a kar vagy a láb zsibbadása). A migrént gyakran egyéb tünetek is kísérik, pl. émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. A migrénes fájdalom rendkívül kínzó lehet, órákig, esetleg néhány napig tartó munkaképtelenséget okozva. Bár a migrénnek még mindig nincs oki terápiája, gyógyszeresen hatékonyan csökkenthető a migrénes fejfájások intenzitása és gyakorisága. A megfelelő gyógyszerek és néhány életmódbeli változtatás nagymértékben javíthatja az Ön életminőségét.

Hirdetés
A szelíd módszer

A szelíd módszer

A fejfájás kezelésének szelíd módszerét számos esetben sikerrel alkalmaztam mind magamon, mind másokon, azaz mivel nem vagyok fejfájós, leginkább másokon volt alkalmam gyakorolni. Azért nevezem szelíd módszernek, mert nem kell hozzá semmilyen külső segítség, gyógyszer, műszer, mindössze a két kezünk. A terápia nem fájdalmas, inkább kellemes és nincs mellékhatása. Íme egy rövid történet annak szemléltetésére, hogyan működik: Az első migrénnel kapcsolatos tapasztalatomat Svédországban szereztem, amikor az egyik zenész kollégám meghívta látogatóba a vonósnégyesünket. Érkezésünkkor a feleségének épp erős migrénes rohama volt, ezért nem volt képes fogadni bennünket, kénytelen-kelletlen a szobájában nyomta az ágyat. Valahogy meggyőztem arról, engedje meg, hogy kezeljem, majd egy fél óra elteltével átöltözött, odaült hozzánk az asztalhoz és felvette a háziasszony ilyenkor szokásos szerepét.

A tenziós fájdalomról

A tenziós fájdalomról

A tenziós fejfájás gyakoriságának aránya közel egyenlően oszlik meg a nemek között, s a teljes népességnek a kár hetven, nyolcvan százalékát is érintheti. Bármely életkorban előfordulhat és tünetei akár naponta jelentkezhetnek. A tenziós fejfájás hossza fél órától egészen egy hétig is terjedhet. A fájdalom folyamatos, tompa, mindkét oldalon érezhető, akárha abroncs, vagy satu szorítaná az ember fejét. Ritkán könnyezés és hányinger kísérheti. Okai nem pontosan ismertek, neve arra utal, hogy feltételezések szerint kialakulásában szerepet játszik a fej körül található és a nyak-vállövi izmok tartós összehúzódása. Előfordulásával kapcsolatban megemlítik a stresszt és a mozgáshiányos életmódot.

A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

Ha Önnek krónikus vagy visszatérő fejfájásai vannak, orvosa a kezelés előtt előbb megpróbálja azonosítani a fejfájás hátterében álló okot.A fájdalom jellemzése. Orvosa sokat megtudhat abból, ahogy Ön leírja a fejfájását, ide értve a súlyosságát, a fejfájás helyét, gyakoriságát, időtartamát és bármilyen más, egyidejűleg fennálló tünetet. Vizsgálatok. Ha Önnek szokatlan vagy valamire gyanús fejfájása van, orvosa vizsgálatokkal igyekszik feltárni a háttérben álló esetleges betegségeket (pl. daganat, kóros értágulat). A két leggyakoribb és leghasznosabb vizsgálómódszer a komputer tomográfia (CT) és a mágneses rezonancia vizsgálat (MRI). Fejfájásnapló vezetése. Nagyon hasznos, ha legalább két hónapon keresztül fejfájásnaplót vezet, amelyben rögzíti fejfájása jellegét, súlyosságát, helyét és időtartamát. Jegyezze azt is fel, hogy ilyenkor milyen gyógyszert vett be. A fejfájásnapló segítségével könnyebb megállapítani a fejfájás típusát és a fejfájást provokáló tényezőket.

Ahány fej, annyiféle kezelés

Ahány fej, annyiféle kezelés

A Nemzetközi Fejfájás Társaság osztályozásának bevezetése elősegítette a fejfájás kutatását, javította a lakosság körében előforduló fejfájás megértését és jól használható segítséget adott a pontos diagnózis felállításához. Mindez jól kiegészítette azt a robbanásszerű fejlődést, amely a primer fejfájások roham-, ill. megelőző kezelésében az elmúlt 20 évben bekövetkezett. A fejfájások klinikai kezelésének alapja a részletes és pontos kikérdezés, mely a fejfájás jellemzőin túl ki kell terjedjen a kórelőzményekre, egyidejűleg fennálló egyéb betegségekre, gyógyszerszedési szokásokra és a szociális ill. családi körülményekre is. Mivel a fejfájások jelentős részét pszichés tényezők (stressz, hangulatzavar, kimerültség) is provokálhatják, ezek feltárása is lényeges szempont. A beteg és orvos közti bizalom, e gyakran terápiás nehézséget jelentő kórképek kezeléséhez elengedhetetlen. Nincs és a közeljövőben nem is várható olyan diagnosztikus eljárás, mely a fejfájások kórismézéséhez és kezelésének megtervezéséhez szükséges időráfordítást jelentősen lerövidítené. Ebben az értelemben a fejfájások kivizsgálása és kezelése - a modern eszközök megfelelő mértékű használata mellett - a klasszikus orvoslás legjobb hagyományait felelevenítve igényli a beteg problémája iránti (időráfordításban is megnyilvánuló) érdeklődést, a szaktudás folyamatos frissítését és a gondos odafigyelést.

Hirdetés
Autogén tréning

Autogén tréning

Relaxációs tanfolyam autogén tréning technikával Budapesten csoportos vagy egyéni formában. módszer használatának hatásai: - a mindennapi stressz kezelés segítése - esetleges testi fájdalmak csillapítása - alvászavarok megszüntetése - koncentrációs képesség javulása - tanulási képességek fejlesztése - a testi-lelki-szellemi aktivitási szint, teljesítő-képesség növelése - feszültségek, szorongásos állapotok hatékony oldása

Az időjárás és a migrén

Az időjárás és a migrén

Mindnyájunknak van idősebb rokona, aki esküszik arra, hogy az ízületi gyulladásos térde alapján meg tudja jósolni, milyen idő lesz. Lehet, hogy Ön is tapasztalta, hogy ha párás az idő, fáj a feje. Míg sokan azt hiszik, hogy kapcsolat van az időjárás és bizonyos egészségi panaszok között, erre nem sok bizonyíték van. Egy tanulmány azonban arra utal, hogy az időjárás változásai kiválthatják a migrénes fejfájást. A nők megközelítőleg 17, a férfiaknak pedig 7 százaléka migrénes fejfájásban szenved, ami az agy és az azt körülvevő erekben történt változást jelzi. A tünetek közé tartozik a fájdalom, émelygés, hányás és fény- vagy hangérzékenység. Az ismert kiváltó okok a bor, vagy a csokoládé fogyasztása, a kialvatlanság és a stressz, de sok migrénes állítja, hogy az időjárás is hatással van fejfájására.

Biorezonancia

Biorezonancia

Minden anyag, élő szervezet rendelkezik a csak rá jellemző rezgéstartománnyal. A SCIO rendszer (Scientific Consciousness Interface Operation System) 19 csatornán keresztül méri a páciens testének bioenergetikai adatait. Néhány perc alatt 12.000 anyag frekvencia mintáját teszteli a páciensen. A biorezonancia segítségével könnyen szokhat le dohányzásról, vagy könnyítheti a fogyást is.

Cluster fejfájás és más ritka formák

Cluster fejfájás és más ritka formák

Ezek a fejfájások is rohamokban jelentkeznek, jellegzetességük, hogy mindig fél oldalon, mégpedig mindig ugyanazon az oldalon és úgynevezett vegatatív kísérőtünetek is észlelhetők. Ez azt jelenti, hogy a fájdalom oldalán a szem kipirosodik, könnyezik, esetleg összehúzódik, a szemhéj duzzadt, az azonos oldali orrfél eldugul vagy éppen folyik, az arcfél kipirulhat és gyakran jól láthatóvá válnak a bőr alatt futó erek is. A cluster fejfájásban általában több is kíséri a nagyon erős, egyesek szerint a szülési fájdalomhoz hasonló erősségű fájdalmat, ami ½-2 óráig tartó rohamok formájában jelenik meg. A betegek ilyenkor nem fekszenek le, mint a migrénesek többsége teszi, inkább ülnek, vagy sétálnak, mások megpróbálják a fájdalom oldalán hűteni vagy éppen melegíteni, masszírozni a fejüket. A betegségre jellemző, hogy a rohamok periódusokban rendeződnek, ezek gyakran az évszakváltáskor (tavasszal-ősszel) kezdődnek és 1-3 hónapig tartanak. Ezekben a periódusokban a rohamok szinte minden nap ismétlődnek, néha naponta többször is, sokszor megfigyelhető, hogy a napnak azonos időszakában (pl. éjszaka-hajnalban). Van a betegségnek egy jóval ritkább formája is, amikor nem különülnek el fájdalom-periódusok, a rohamok szinte folyamatosan ismétlődnek.

Csontkovács kezelés a fejfájás enyhítésére

Csontkovács kezelés a fejfájás enyhítésére

Amikor valakinek fáj a feje, akkor az egész hangulatára, és a munkavégzésére is kihathat. Többféle probléma okozhatja a problémát, ezek közül az egyik, ha a csigolyánk el van mozdulva, és nyomja az egyik idegszálat. Ilyenkor a képzett csontkovács megfelelő előkészítés után visszahelyezi az említett csigolyákat a helyes pozícióba, ezáltal megszüntetve azok nyomását. Fontos, hogy csontkovácsot mindig körültekintően válasszunk, és az, hogy a kezelés csak megfelelő bemelegítés pl. lazító masszázs után történjen, hiszen csak akkor biztos a javulás.

Elsődleges fajtája

Elsődleges fajtája

Azokat a fejfájásos panaszokat, amelyek kiváltó oka nem valamilyen más betegség, elsődleges fejfájásnak nevezzük. Az elsődleges fejfájások legfontosabb diagnosztikai módszere a beteggel folytatott beszélgetés, mivel a rendelkezésünkre álló műszerek nem teszik láthatóvá az ebbe a betegségcsoportba tartozó fejfájás okát vagy kiindulópontját.

Elsődleges főfájdalmak

Elsődleges főfájdalmak

Mindenkit érhet fejfájás, elég egy jól irányzott pofon, egy laza hosszúlépés valami kannás borból, egy rossz mozdulat az ajtófélfánál vagy éppen Pataky Attila feldolgozáslemeze. Ráadásul e külső fizikai hatások mellett szinte alig akad olyan betegség, amelynek ne lenne kísérőjelensége a kellemetlen érzés. Vannak azonban olyan fejfájások is, amelyek csak úgy, bejelentés nélkül, önállóan jelentkeznek. Az orvostudomány elsődleges fejfájásoknak nevezi ezeket, és a statisztikák szerint az emberek nagy része érintett a dologban. Persze ki így, ki úgy. Van, aki észre sem veszi, de van olyan is, aki belerokkan. A többség természetesen valahol félúton jár.

Fájdalomcsillapítás

Fájdalomcsillapítás

A sokakat érintő migrénes fejfájás előfordulási gyakoriságának csökkentésére és megszüntetésére, illetve a fejfájás erősségének mérséklésére ajánlják az őszi margitvirág (Chrysanthemum parthenium [L.] Bernh.; syn.: Tanacetum parthenium Schultz-Bip) leveleiből és virágos hajtásaiból előállított, partenolidtartalmú készítményeket. Ugyancsak a migrénes, illetve az ún. cluster-fejfájás mérséklésére használható a borsmenta illóolajából (Aetheroleum menthae piperitae) 70%-os alkohollal készült, 10% illóolajat tartalmazó oldat, melyet a halánték, a homlok és a fej egyéb részeinek bemasszírozására használnak.

Tuti menü