Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Fejfájás linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: A halmozott - Cluster [2. oldal]
részletek »

Fejfájás képes leírás: A halmozott - Cluster [2. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: fejfajas.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 89 db
A halmozott fejfájás

A halmozott fejfájás

Ezen fejfájástípusnak magyar elnevezése nincs. A "cluster" szó csoportot, halmazt, csomagot jelent. A lakosság 0,1-0,5%-át érinti, főként középkorú, erősen dohányos férfiakban alakul ki. Jellegzetessége, hogy az igen gyötrő, késszúrásszerű fájdalom az egyik oldaIi szem körűl jelentkezi k. A fájdalomhoz az azonos oldali szem könnyedzése, bevörösödése, a szembogár átmérőjé- nek csökkenése, az azonos oldali szemhéj csüngése, az arcbőr kipirulása csatlakozik. További jellegzetessége, hogy rendszerint a nap azonos időszakában, különösen a hajnali órákban, alvásából ébreszti a beteget. A fájdalom olyan elviselhetetlen, hogy a beteg képtelen feküdni, nagyon nyugtalan, többnyire fel-alá járkál. Az egyes rohamok naponta 1-3 alkalommal jelentkeznek, néhány napon át visszatérnek, majd napok, hetek vagy szerencsésebb esetben hónapok múlva ismétlődnek.

A kórokokról röviden

A kórokokról röviden

Felső légúti betegségek: ( influenza, megfázás ) Ezeket a betegségeket fejfájás, láz vezeti be, de a fejfájás más egyéb fertőző megbetegedés kísérő tünete is lehet. A fájdalom inkább a reggeli órákban jelentkezik. Orrmelléküreg gyulladás : Makacs, körülírt főfájást vált ki, melyet még kísérhet az arc, homloktáj fájdalma is. A túl szoros úszószemüveg is válthat ki sajátos főfájást. Szemészeti betegségek: A szem megerőltetése is kiválthatja, pl.: huzamos TV nézés, monitor nézése hosszú időn át, sok írás, olvasás. Ez fokozódhat azoknál a betegeknél, akiknek amúgy is van valamilyen szemészeti betegsége, pl.: rövidlátás, távollátás. A fájdalom inkább az esti órákban jelentkezik. Zöldhályog (glaucómás roham) esetén erős homloktáji fájdalom, hányás, pulzusszám csökkenése, látászavar jelentkezik. Az agy betegségeit általában fejfájás kísérheti, ezek: az agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, daganat, tályog, agyvérzés, agyrázkódás. Ilyen esetekben a fejfájás mellet még hányinger, hányás jelentkezhet. Leginkább télen, a helytelen fűtés miatt, gyakori a szén-dioxid és szén-monoxid mérgezés, illetve gyakran fordul elő fejfájás alkoholmérgezés esetén is. Magas vérnyomás esetén már reggel jelentkezik a fájdalom, és egész nap megmarad, kisebb-nagyobb erősséggel. Nyáron, hosszú ideig a napon tartózkodóknál kialakulhat a napszúrás, melyet a fejfájás mellett hányinger, hányás, szédülés kísérhet.

A migrén ellen

A migrén ellen

Aligha van olyan ember, aki legalább egyszer nem találkozott a fejfájással. Mások éveken át szenvednek visszatérő fejfájástól, illetve súlyosabb formájától, a migréntől. A jelenséget mindenki ismeri, hiszen bárkinek megfájdulhat a feje, akár egészséges, akár beteg. Ha komolyan vesszük a fejfájást, márpedig egy idő után erre rákényszerül az ember, akkor legelőször is érdemes megpróbálni tisztázni az okát. Nem könnyű feladat, mert sokféle lehet: heveny fertőzés, láz, meghűléses betegség, agydaganat, agyi, koponya- vagy homloküregi zavar, orr- vagy gégegyulladás, fülbetegség vagy fogkárosodás, magas vagy túl alacsony vérnyomás, esetleg a nyaki gerinc meszesedése vagy migrén állhat a háttérben. Tudni kell, hogy a gyomor-bél rendszer (különösen a krónikus székrekedés), a máj és az epehólyag, valamint a vese működési zavara ugyancsak okozhat fejfájást. Végül: eredhet a fejfájás gyógyszermellékhatásból, összefügghet genetikai okokkal (egyes családokban gyakoribb), allergiával, szempanaszokkal, éhezéssel - ésszerűtlen fogyókúrával, kimerítő sporttevékenységgel, hosszú túrázással -, nem megfelelő cipő viselésével, és része lehet a menstruációt megelőző tünetegyüttesnek (Pms) is.

A migrén növeli az agyvérzés kockázatát a nőknél

A migrén növeli az agyvérzés kockázatát a nőknél

A migrén a nőknél növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát - állapították meg amerikai kutatók. Háromszor akkora esélyük van az agyvérzésre azoknak a nőknek, akiknek legalább hetente egyszer migrénjük van, mint azoknak, akik mentesek a neurológiai problémáktól. A fejfájással és látászavarral járó tünetekre azonban akkor is érdemes odafigyelni, ha ennél ritkábban jelentkeznek. Ha ugyanis előfordulnak, de a havi gyakoriságnál is ritkábban, még az is másfélszeres kockázatot jelent. Egyesült államokbeli kutatók több mint 27 ezer, 45 éves vagy idősebb nőt vontak be a kutatásba. Egy 12 hónapon át tartó monitorozás alatt a kutatók 706 alkalommal fedeztek fel valamilyen rendellenességet az agy vérellátásában, 305 szívrohamot regisztráltak és 310 agyvérzést.

Hirdetés
A migrén okai

A migrén okai

A migrén pontos kóroka nem bizonyított, legelfogadottabb az éreredet (ún. vazogén) elmélet - a koponya egy területén vérátáramlás csökkenés lép fel, amely az úgynevezett aurát okozza, majd az ezt követő értágulat felelős a fájdalom fellépéséért. Ha a halántékon lévő ütőeret (a. temporalis) megtapintják, érezhető annak lüktetése, erre nyomást gyakorolva pedig mérséklődik a fájdalom.A trigeminus elmélet szerint viszont a koponyaűri fájdalomért felelős háromosztatú ideg (nervus trigeminus) aktiválódása okozza a migrénes rohamot. Ezt látszik alátámasztani az ideg szerotonin receptorain ható triptánok hatékonysága a migrénes roham kezelésében.A családi halmozódás miatt a migrénnek valószínűleg genetikai háttere is van.A migrént provokáló tényezők közé tartozik az időjárásváltozás, a villódzó fényingerek, a túl sok ill. túl kevés alvás, pszichés megterhelés, valamint a menstruáció és a fogamzásgátló szerek szedése is. A krónikus, rohamokban előforduló féloldali fejfájás oka teljesen ismeretlen.

A migrén tünetei

A migrén tünetei

A migrén rohamokban jelentkező, súlyos, tipikus formájában (de nem mindig) féloldali fejfájás. Olyan erőteljes tünetekkel járhat, hogy az érintett csak arra tud gondolni, hogy egy csendes, sötét helyen lefeküdjön és kivárja a roham végét. A nők 17, a férfiak 6 százaléka szenved migréntől.Bizonyos esetekben a fejfájást figyelmeztető előjelek vezetik be (aura), amelyek valamely érzékszervhez kapcsolhatók (pl. fényfelvillanások, sötét foltok, a kar vagy a láb zsibbadása). A migrént gyakran egyéb tünetek is kísérik, pl. émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. A migrénes fájdalom rendkívül kínzó lehet, órákig, esetleg néhány napig tartó munkaképtelenséget okozva. Bár a migrénnek még mindig nincs oki terápiája, gyógyszeresen hatékonyan csökkenthető a migrénes fejfájások intenzitása és gyakorisága. A megfelelő gyógyszerek és néhány életmódbeli változtatás nagymértékben javíthatja az Ön életminőségét.

A szelíd módszer

A szelíd módszer

A fejfájás kezelésének szelíd módszerét számos esetben sikerrel alkalmaztam mind magamon, mind másokon, azaz mivel nem vagyok fejfájós, leginkább másokon volt alkalmam gyakorolni. Azért nevezem szelíd módszernek, mert nem kell hozzá semmilyen külső segítség, gyógyszer, műszer, mindössze a két kezünk. A terápia nem fájdalmas, inkább kellemes és nincs mellékhatása. Íme egy rövid történet annak szemléltetésére, hogyan működik: Az első migrénnel kapcsolatos tapasztalatomat Svédországban szereztem, amikor az egyik zenész kollégám meghívta látogatóba a vonósnégyesünket. Érkezésünkkor a feleségének épp erős migrénes rohama volt, ezért nem volt képes fogadni bennünket, kénytelen-kelletlen a szobájában nyomta az ágyat. Valahogy meggyőztem arról, engedje meg, hogy kezeljem, majd egy fél óra elteltével átöltözött, odaült hozzánk az asztalhoz és felvette a háziasszony ilyenkor szokásos szerepét.

A tenziós fájdalomról

A tenziós fájdalomról

A tenziós fejfájás gyakoriságának aránya közel egyenlően oszlik meg a nemek között, s a teljes népességnek a kár hetven, nyolcvan százalékát is érintheti. Bármely életkorban előfordulhat és tünetei akár naponta jelentkezhetnek. A tenziós fejfájás hossza fél órától egészen egy hétig is terjedhet. A fájdalom folyamatos, tompa, mindkét oldalon érezhető, akárha abroncs, vagy satu szorítaná az ember fejét. Ritkán könnyezés és hányinger kísérheti. Okai nem pontosan ismertek, neve arra utal, hogy feltételezések szerint kialakulásában szerepet játszik a fej körül található és a nyak-vállövi izmok tartós összehúzódása. Előfordulásával kapcsolatban megemlítik a stresszt és a mozgáshiányos életmódot.

Hirdetés
A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

Ha Önnek krónikus vagy visszatérő fejfájásai vannak, orvosa a kezelés előtt előbb megpróbálja azonosítani a fejfájás hátterében álló okot.A fájdalom jellemzése. Orvosa sokat megtudhat abból, ahogy Ön leírja a fejfájását, ide értve a súlyosságát, a fejfájás helyét, gyakoriságát, időtartamát és bármilyen más, egyidejűleg fennálló tünetet. Vizsgálatok. Ha Önnek szokatlan vagy valamire gyanús fejfájása van, orvosa vizsgálatokkal igyekszik feltárni a háttérben álló esetleges betegségeket (pl. daganat, kóros értágulat). A két leggyakoribb és leghasznosabb vizsgálómódszer a komputer tomográfia (CT) és a mágneses rezonancia vizsgálat (MRI). Fejfájásnapló vezetése. Nagyon hasznos, ha legalább két hónapon keresztül fejfájásnaplót vezet, amelyben rögzíti fejfájása jellegét, súlyosságát, helyét és időtartamát. Jegyezze azt is fel, hogy ilyenkor milyen gyógyszert vett be. A fejfájásnapló segítségével könnyebb megállapítani a fejfájás típusát és a fejfájást provokáló tényezőket.

A terhesség alatt

A terhesség alatt

A fejfájás a terhesség panaszai közül a leggyakoribb, de rendszerint nem okoz súlyos gondot. A terhességi hormonok fellazítják véredényeidet, így könnyebb kiszáradni, mivel a szervezeted több vért és magzatvizet próbál termelni kisbabád számára. Add hozzá ehhez az olyan egyéb tényezőket, mint esetleges szemfeszülés, arcüreggyulladás, kimerültség és érzelmi stressz és máris érzékeny vagy a fejfájásra ebben a fázisban. Viszont nem szedhetsz olyan szabadforgalmú gyógyszereket, mint az aspirin, vagy ibuprofen, amikor terhes vagy, hacsak az orvosod nem engedélyezi. Helyettük próbálj meg pár egyszerű ellenszert, amelyek sokkal gyorsabban segíthetnek oldani fejfájásodat: Igyál fél liter vizet a kiszáradás ellen. Lassan csökkentsd a koffeint, hogy elkerüld az elvonási tüneteket. Egyél valami apróságot, hogy elkerüld az alacsony vércukorszintet. Tisztítsd ki az arcüregedet gőz belégzésével, meleg tusolással, vagy inhalálóval, vagy hideg és meleg borogatással felváltva az orcáidon és homlokodon. Csökkentsd a stressz szintet. Ezt könnyebb mondani, mint megcsinálni, de némi rendkívül szükséges relaxáció valóban enyhítheti a fájdalmat. Forró és hideg kúra. Egy forró zuhany, vagy jeges pakolás a homlokodra elmulaszthatja a feszültségből adódó fejfájást vagy migrént.

Ahány fej, annyiféle kezelés

Ahány fej, annyiféle kezelés

A Nemzetközi Fejfájás Társaság osztályozásának bevezetése elősegítette a fejfájás kutatását, javította a lakosság körében előforduló fejfájás megértését és jól használható segítséget adott a pontos diagnózis felállításához. Mindez jól kiegészítette azt a robbanásszerű fejlődést, amely a primer fejfájások roham-, ill. megelőző kezelésében az elmúlt 20 évben bekövetkezett. A fejfájások klinikai kezelésének alapja a részletes és pontos kikérdezés, mely a fejfájás jellemzőin túl ki kell terjedjen a kórelőzményekre, egyidejűleg fennálló egyéb betegségekre, gyógyszerszedési szokásokra és a szociális ill. családi körülményekre is. Mivel a fejfájások jelentős részét pszichés tényezők (stressz, hangulatzavar, kimerültség) is provokálhatják, ezek feltárása is lényeges szempont. A beteg és orvos közti bizalom, e gyakran terápiás nehézséget jelentő kórképek kezeléséhez elengedhetetlen. Nincs és a közeljövőben nem is várható olyan diagnosztikus eljárás, mely a fejfájások kórismézéséhez és kezelésének megtervezéséhez szükséges időráfordítást jelentősen lerövidítené. Ebben az értelemben a fejfájások kivizsgálása és kezelése - a modern eszközök megfelelő mértékű használata mellett - a klasszikus orvoslás legjobb hagyományait felelevenítve igényli a beteg problémája iránti (időráfordításban is megnyilvánuló) érdeklődést, a szaktudás folyamatos frissítését és a gondos odafigyelést.

Autogén tréning

Autogén tréning

Relaxációs tanfolyam autogén tréning technikával Budapesten csoportos vagy egyéni formában. módszer használatának hatásai: - a mindennapi stressz kezelés segítése - esetleges testi fájdalmak csillapítása - alvászavarok megszüntetése - koncentrációs képesség javulása - tanulási képességek fejlesztése - a testi-lelki-szellemi aktivitási szint, teljesítő-képesség növelése - feszültségek, szorongásos állapotok hatékony oldása

Az időjárás és a migrén

Az időjárás és a migrén

Mindnyájunknak van idősebb rokona, aki esküszik arra, hogy az ízületi gyulladásos térde alapján meg tudja jósolni, milyen idő lesz. Lehet, hogy Ön is tapasztalta, hogy ha párás az idő, fáj a feje. Míg sokan azt hiszik, hogy kapcsolat van az időjárás és bizonyos egészségi panaszok között, erre nem sok bizonyíték van. Egy tanulmány azonban arra utal, hogy az időjárás változásai kiválthatják a migrénes fejfájást. A nők megközelítőleg 17, a férfiaknak pedig 7 százaléka migrénes fejfájásban szenved, ami az agy és az azt körülvevő erekben történt változást jelzi. A tünetek közé tartozik a fájdalom, émelygés, hányás és fény- vagy hangérzékenység. Az ismert kiváltó okok a bor, vagy a csokoládé fogyasztása, a kialvatlanság és a stressz, de sok migrénes állítja, hogy az időjárás is hatással van fejfájására.

Biorezonancia

Biorezonancia

Minden anyag, élő szervezet rendelkezik a csak rá jellemző rezgéstartománnyal. A SCIO rendszer (Scientific Consciousness Interface Operation System) 19 csatornán keresztül méri a páciens testének bioenergetikai adatait. Néhány perc alatt 12.000 anyag frekvencia mintáját teszteli a páciensen. A biorezonancia segítségével könnyen szokhat le dohányzásról, vagy könnyítheti a fogyást is.

Citromos kávé fejfájásra

Citromos kávé fejfájásra

Amikor fáj az ember feje, mindent képes megtenni annak érdekében, hogy elmúljon. Jó hír azoknak, akik természetes módon akarnak szabadulni a fejfájástól. A legtöbb esetben a citromos kávé a tuti recept ide. A fejfájás típusától függően, akár azonnal is megszüntethetjük a fájdalmat. A citromos kávét cukor nélkül készítsd el. A lefőzött kávéba tegyél a kávé mennyiségének negyedével egyenértékű citromot. Keverd össze, majd kortyolgasd el. Még a migrénes fejfájást is képes enyhíteni, idővel pedig megszüntetni.

Cluster fejfájás

Cluster fejfájás

A betegségre jellegzetes rohamok többnyire hirtelen kezdődnek és 15-180 percig tartanak. A panaszok mindig ugyanazon az oldalon jelentkeznek. Általában a vegetatív kísérő tünetek jelennek meg először: a fájdalom oldalán a szem kipirosodik, könnyezik, esetleg összehúzódik, a szemhéj duzzadt, az azonos oldali orrfél eldugul, vagy éppen folyik, az arcfél kipirulhat és gyakran jól láthatóvá válnak a bőr alatt futó erek is, majd ezt követően lép fel a fej érintett oldalán a súlyos, lüktető, kínzó, égő és hasogató fájdalom, amely kiterjed a szem környékére is. A rohamok alatt előfordul az azonos oldali könnyezés, kötőhártya-izgalom, valamint az azonos oldali felső szemhéj esetenként lecsüng, a pupilla gyakran szűk.Cluster fejfájásban a rohamok gyakran jelentkeznek éjszaka, néhány óra alvást követően; egy részük a REM fázishoz kapcsolódik. A fájdalom súlyossága miatt a betegek képtelenek feküdni, ehelyett járkálnak, néha a fejüket ütögetik, masszírozzák, esetleg megpróbálják hűteni vagy éppen melegíteni. A fájdalomhoz rendszerint nem társul sem hányinger sem hányás, valamint a fények, hangok és szagok sem rontják az állapotot.

Tuti menü